Kako znati da je vrijeme raskinuti vezu?

U proteklim tekstovima smo često pisali o tome kako se oporaviti od razvoda braka ili prekida veze koji nisu bili dogovoreni-kada je vaša druga polovina donijela odluku da život nastavi bez vas. Ali, šta ako je situacija obrnuta? Ukoliko ste vi ti koji svim srcem i dušom želite prekinuti neku vezu, ali nikako da „prelomite“? Ili pokušavate na na osnovu svega što se desilo donesete racionalnu odluku koja će biti u interesu oba partnera?
Veze u kojima je prisutan bilo koji oblik zlostavljanja definitivno nisu veze koje treba nastavljati! Sve što u nastavku bude napisano se odnosi na veze u kojima nije prisutno zlostavljanje.
Razlozi zbog kojih ljudi ne prekidaju veze zbog kojih se osjećaju nesretnim su mnogobrojni. Osjećamo da naše potrebe nisu ispunjene, sumnjamo u partnerovu ljubav (ili u našu ljubav prema partneru), godinama se sukobljavamo oko istih problema…Ponekad ne sumnjamo u ljubav, ali se svađamo konstantno, toliko da se i ne možemo sjetiti zbog čega.
No, kada dođe do konačne odluke, premda vam onaj racionalni glas govori da ste sposobni da nastavite sami, unutrašnji glas se dvoumi i preispituje svaki dio vaše veze.
Uvijek podsjećam da prije definitivne odluke treba biti siguran da smo učinili sve što je u našoj moći da poboljšamo vezu. Da smo pokušali otvoreno pričati sa partnerom, dati mu do znanja šta nas povređuje i čini da se osjećamo loše, da je situacija ozbiljna i da trebate njegovu/njenu pomoć da vaša veza ponovo postane obostrano zadovoljstvo. Kada prebrzo raskinemo partnerski odnos, a da nismo dobro promislili, često se kasnije javi kajanje (pogotovo ako naredne emotivne veze ne donesu ono što tražimo). Čak iako odlučimo definitivno staviti tačku na partnerski odnos, trebamo nešto naučiti iz te veze i iz nje izaći kao zrelija i kompletnija osoba.
U životu je sve stvar odluke. Vaš partner/ka može da svjesno donese odluku da ignoriše sve to što vi imate reći. Da vas ne shvati ozbiljno. Da misli da je to neka faza. Da se ne potrudi. To je njihova odluka. I oni će za to snositi posljedice. Kada bismo te odluke donosili razumom, ne bismo imali problema. Srce često kaže da trebamo dati slijedeću šansu, možda tu osobu još uvijek volimo. Ili osjećamo da je više ne volimo, ali nas je strah kako ćemo i šta ćemo dalje. Možda ni sebe dovoljno ne volimo, te mislimo da bolju osobu nikad nećemo sresti (niti je zaslužujemo). Veze od nekoliko godina ne mogu biti uzbudljive kao što su to bile na početku. No, to ne znači da trebaju biti monotone i da imamo pravo ne truditi se oko partnera.
No, zadržavati partnera kraj sebe samo zato da ne bi pronašao nekog novog je pogrešno jednako kao i ostajanje kraj partnera iz straha da vi nećete pronaći nekog novog.
Ja predlažem da odredite neki vremenski rok koji ćete dati vašoj vezi i šansi da se stvari poprave. Pritom ne trebate biti pasivni i očekivati da se stvari riješe same od sebe. U tom periodu biste trebali raditi na problemima koji su doveli do potencijalnog prekida veze. Vremenski rok je tu da spriječi davanje „milionite“ prilike, a očigledno je da druga strana ne sarađuje. To je kao sa kockanjem-uvijek imate osjećaj da je baš taj naredni put onaj magični, koji će donijeti čarobni dobitak. Nažalost, uglavnom se razočarate.
Ukoliko pokušaji da razgovarate ne urode plodom, preostaje vam da na kulturan, miran i nježan način saopštite svoju odluku. Osoba koju ostavljate je neko sa kim ste nekada bili sretni, pa nema razloga za galamu, optuživanje i nekulturu. Mirno iznesite svoju odluku, pa dajte drugoj strani priliku da kaže šta ima. Tako ćete oboje dobiti završetak koji vam treba. Za očekivati je da ćete poslije biti tužni (naročito ako je veza bila duga), ali dajte sebi vremena da tugujete. I vama treba oporavak.
Svaka veza je iskustvo koje nas oplemenjuje i iz koje izlazimo bogatiji za veliko životno iskustvo. Ako ste u stanju preuzeti odgovornost za vaš dio krivice u vezi, uvidjeti snagu koju posjedujete i odrediti prioritete za ostatak života (na šta ćete pristati u vezi, na šta ne), možete nastaviti bez gorčine dalje i riješiti ovakvu situaciju na pozitivan i kvalitetan način. Tada u novu vezu ulazite bez tereta prethodne veze.

Ostavite komentar