Da li parovi danas kvalitetno komuniciraju?

Nedostatak komunikacije između partnera najčešći je uzrok nastajanja problema u vezi. Ukoliko se na tome blagovremeno ne radi, može dovesti do prekida veze. Da biste održali osjećaj bliskosti i ljubavi, morate njegovati komunikaciju sa vašom drugom polovinom.
Pisala sam već o tome kako da poboljšate komunikaciju sa partnerom. U ovom tekstu želim da naglasak stavim na to da komunikacija mora prije svega da postoji u dovoljnoj količini, da biste mogli dalje na radite na tome. Imate li osjećaj da vam partner nedostaje, premda je pored vas?
Vjerovatno ste odrasli gledajući svoje roditelje kako skupa ispijaju kafu i dogovaraju se o slijedećim koracima vezanim za porodicu i obaveze.
A kako ta slika izgleda danas? Dok se užurbano spremate za posao i žonglirate između privatnih i poslovnih obaveza, kraj dana se još uvijek ne vidi. A kada konačno dođe, sve što želite je malo mira i vremena da se odmorite. Tada je vrlo lako upasti u opasnu zamku- jer se partnerove/partnericine priče čine dosadnima i ometaju vas u tom momentu, dugo očekivanom. I nije do toga da vas ne zanima kako je proveo/la dan, kako se osjeća i šta se novo desilo, već je do osjećaja da to može sačekati.
Kada radim sa klijentima koji imaju problema u vezi ili braku, prvo ih pitam kada su se posljednji put zaista posvetili partneru? Žao mi je što moram reći da se situacije u kojim ste jednim okom čitali nešto na telefonu ili radili nešto drugo, ne računaju. Samo 15 minuta do pola sata dnevno koje ćete aktivno posvetiti jedno drugome će napraviti veliko poboljšanje u vašoj vezi. Danas je mnogo ometajućih faktora koji kvare svaku vezu, a ne samo onu partnersku. U vječitoj trci sa vremenom, čini se da uvijek gubimo. Trik je u tome da zastanemo i da se prestanemo takmičiti. Ako vam je partner još uvijek na vrhu prioriteta, zašto ga onda tako i ne tretirate? On/ona je neko ko je uvijek tu i dostupan i ne morate baš sada krenuti neku tešku temu, a djecu treba staviti na spavanje, treba se spremiti sutra na posao i po mogućnosti, naspavati se i odmoriti. Sve su to legitimni razlozi da odgodite vrijeme sa partnerom- ali, to nisu i dobri razlozi.Vrijeme sa partnerom može biti i čaj u dnevnom boravku nakon što su djeca zaspala; Pitanje o tome kako se osjeća, a čiji ćete odgovor zaista i saslušati; Pokušaj da se jedno drugom i dalje udvarate.
Upitajte se, da vas partner upoznaje tek sada, sa tim ponašanjem i tim stavovima, da li biste mu/joj se dopali? Znam da ste preplavljeni obavezama i da ste pod stresom oboje, ali morate najprije odlučiti poboljšati svoju situaciju i raditi na boljoj komunikaciji. Uredu je ne biti raspoložen za razgovor svaki dan, ali nije prihvatljivo razgovarati sa prijateljima o svojim osjećajima, a partnera tretirati kao cimera. Podijelite kućanske poslove, kako biste oboje imali više vremena za slobodne aktivnosti. Nakon početnog ushićenja u vezi, obje strane počinju manje da se trude i da pokazuju svoje osobine ličnosti. Većina ih se i opusti i počinje se ponašati sa manje razumijevanja i nonšalantno prema partneru, koji to najčešće nije zaslužio. Kada jednom napustite svoje primarne porodice, imajte na umu da je partner/ica taj koji vam treba biti prva opcija u životu. Oni su ti koji vas masiraju kad vas boli, koji vas gledaju tužne i sretne, koji sa vama dijele sve u životu. Zato nije pošteno, najblaže rečeno, da za partnera ostavite priču o manje lijepim stvarima, a za druge se trudite biti nasmijani i dopadljivi.
Sa druge strane, istraživanja pokazuju da partneri danas aktivno komuniciraju samo deset minuta dnevno! Kada sjedite sa prijateljicom, vjerovatno pažljivo slušate dok vam nešto priča. Zašto to ne uradite i sa partnerom ili djetetom?
Zato, već danas donesite odluku da ćete dio svog vremena svakog dana posvetiti svome partneru. Ugasite telefone. Razgovarajte. Vaši partneri će vam biti zahvalni.

Ostavite komentar